W naszym przedszkolu odbyły się interesujące naukowe warsztaty kuchni molekularnej. Nasze przedszkolaki wcieliły się w rolę chemików i kucharzy. Założyły fartuszki i okulary ochronne oraz wykonały pod okiem prowadzącego doświadczenia z użyciem suchego lodu i ciekłego azotu. Ważnym elementem zajęć była degustacja, podczas której wszyscy spróbowali własnoręcznie stworzonych zdrowych sorbetowych lodów oraz dymiących smoczych chrupek. Mali chemicy zamrażali mandarynkę w suchym lodzie i sprawdzali, czy uda im się ją rozbić młotkiem. Na podłodze pojawił się ciężki dym w efekcie sublimacji suchego lodu. Całość zwieńczyły dymiące fryzury. Warsztaty sprawiły dzieciom dużo radości i były okazją do zapoznania się z nowoczesną techniką kulinarną.

Przygotowały: Nauczycielki grupy VI, I, VII, VIII, IX

Opis galerii: Zdjęcia przedstawiają kolejno dzieci z poszczególnych grup biorących udział w zajęciach prowadzonych przez Bajkowe Laboratorium. Zdjęcia 1-5 grupa VI. Zdjęcia 6-7 grupa I. Zdjęcia 8-12 grupa VII. Zdjęcia 13-19 grupa VIII. Zdjęcia 20-25 grupa IX.

Powiązane publikacje