Nadeszła jesień pyszniąca się ciepłymi barwami liści, snującymi się nitkami ,,babiego lata” , obdarowująca wszystkich skarbami z lasu, sadów i ogrodów. Przedszkolaki z grupy IX z zachwytem obserwowały zmiany dokonujące się w jesiennej przyrodzie. W ciepłe, pogodne dni robiły bukiety z  klonowych liści, ,,smażyły” naleśniki z topolowego listowia, zbierały kasztany i żołędzie. Niektóre dzieci dzieliły się wrażeniami z grzybobrań z rodzicami.

    Nie zbrakło też wrażeń smakowych- sześciolatki kosztowały wiele bogatych w witaminy owoców i warzyw. Dzieci zastanawiały się, w jaki sposób zatrzymać te smaki i aromaty na dłużej… Padały różne propozycje: może przygotować smakowite konfitury i dżemy, lub ugotować pachnące letnim słońcem kompoty. A może zamrozić  część owoców w postaci musu?

    Pewnego dnia w sali pojawiło się wielkie pudełko. Starszaki od razu rozpoznały, że jest to suszarka do owoców, warzyw i grzybów. Szybko padła propozycja, aby wysuszyć słodkie owoce i przygotować zdrowe i pyszne chipsy o wielu smakach. Dzieci z dużym zaangażowaniem myły i układały na sitach suszarki pokrojone jabłka, gruszki i śliwki. Nie zabrakło też owoców z ciepłej strefy klimatycznej. Na suszarce znalazły się banany i plasterki pomarańczy. A teraz pozostało już tylko czekać…

    Zobaczymy za kilka dni, czy suszone owoce zachowały smaki i armaty ciepłego lata i złotej jesieni…

Przygotowały: B. Sakowska, D. Jurczuk

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje