20 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, co stanowi wspaniały pretekst do podjęcia aktywności kulinarnej. Dzieci z grupy piątej wcieliły się w rolę kucharzy i samodzielnie przygotowały zdrowe kanapki z wybranych przez siebie produktów, według autorskich pomysłów. Swoje wytwory prezentowały grupie opisując użyte składniki i sposób przygotowania posiłku, a następnie ze smakiem przystąpiły do degustacji. Ważne jest, żeby kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe i rozwijać ich samodzielność w kuchni, przyniesie to wiele korzyści zarówno dla ich zdrowia, jak również umiejętności i pasji. Kto wie, może w przyszłości któryś z naszych przedszkolaków zostanie szefem kuchni?

Opracowała: Ewelina Kiprianiuk

Opis galerii zdjęć: Pierwsze zdjęcie przedstawia dzieci siedzące na macie w samodzielnie przygotowanych czapkach kucharskich z przyniesionymi z domów składnikami potrzebnymi do wykonania kanapek. Kolejne sześć zdjęć ukazuje dzieci przygotowujące kanapki. Na ósmym zdjęciu pani Ewelina prezentuje dzieciom własne zdrowe kanapki, a na kolejnych sześciu zdjęciach to samo robią dzieci. Ostatnie zdjęcie ukazuje dzieci spożywające kanapki.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje