Wszyscy wiedzą jak ważne dla zdrowej dzieci jest spożywanie dużej ilości warzyw. Jednym z przykładów warzyw o wielu walorach zdrowotnych i smakowych jest marchewka. Aby zachęcić dzieci do spożywania jej, grupa trzecia włączyła się w obchody Międzynarodowego Dnia Marchewki. Głównym jego celem jest promowanie zdrowego odżywiania, poszerzanie wiedzy na temat marchwi i zawartych w niej witamin, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jako że dzieci najlepiej uczą się przez zabawę, brały one udział w zabawach muzycznych, ruchowych i dydaktycznych z marchewką jako główną bohaterką dnia. Główną atrakcją było robienie soku marchewkowego z dodatkiem jabłuszka i degustowanie go. Dzieci doskonaliły małą motorykę i umiejętności pracy w grupie, poznawały i wprowadzały w życie zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętów kuchennych. Nie lada gratką były zabawy sensoryczne z produktem ubocznym tworzenia soku – marchewkową papką. Działania, doświadczania, śmiechu i zabawy było co niemiara – ale o to właśnie chodziło, żeby ten dzień był wyjątkowy inny od wszystkich – marchewkowy – zakręcony. Takiej dawka wszechstronnej aktywności zapewniła dzieciom dużo zdrowia i uśmiechu!

Przygotowała: W. Sadera

Opis galerii zdjęć: Na pierwszym zdjęciu dzieci pozują z marchewkami przed tablicą z napisem „dzień marchewki”. Drugie zdjęcie przedstawia robienie soku marchewkowego, a trzy kolejne jego degustację. Na trzech ostatnich widać zabawy sensoryczne z marchewkową papką.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje