W ramach realizacji Innowacji Pedagogicznej „Hajnówka dawniej i dziś – poznajemy nasze miasto” nauczycielki grupy ósmej postanowiły tuż przed Świętami Wielkanocnymi zorganizować swoim przedszkolakom warsztaty kulinarne z babcią Krzysia w roli eksperta. Pani Halinka wprowadziła dzieci w świat kulinarnej przygody i zapoznała je z tajnikami przygotowywania świątecznego marcinka – naszego lokalnego produktu wpisanego na listę tradycyjnych produktów województwa podlaskiego. Dzieci z wielkim zaciekawieniem i zaangażowaniem włączyły się w przygotowanie ciasta. Poznały jego główne składniki, mieszały masę, smarowały placki i ozdabiały motywem wielkanocnym. Na koniec zajadały się samodzielnie przygotowanym smakołykiem. Dziękujemy serdecznie Pani Halince Boruta – babci Krzysia, za poświęcony czas i wspólne przygotowanie świątecznego marcinka.

Przygotowały: Barbara Markiewicz i Lucyna Stawarz

Opis galerii zdjęć:

Zdjęcia nr 1-22 -> dzieci przygotowujące marcinka wspólnie z babcią

23-25 -> dzieci próbują krem z marcinka

26 -> gotowe ciasto przygotowane przez dzieci

27 -> chłopiec z babcią pokazujący marcinka

28 -> grupa dzieci wraz z nauczycielką i babcią stoją na tle wielkanocnej gazetki tematycznej

29-30 -> dzieci siedzą przy stole i degustują przygotowanego marcinka

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje