Chrupiące, suszone jabłka są alternatywą dla słodyczy i chipsów ziemniaczanych. Jeśli chcemy zadbać o prawidłową dietę lub szukamy smacznej przekąski w ciągu dnia warto spróbować chrupiących plasterków jabłek. Dietetycy przypominają, że należy włączyć do codziennej diety suszone owoce, które zawierają 15-30% wody, dlatego są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Dodatkowo suszone jabłka zawierają więcej błonnika niż świeże. Mają także łatwo przyswajalne węglowodany, które dostarczają dobrej energii przez cały dzień. Warto sięgnąć po suszone owoce. To tyle teorii. Postanowiliśmy samodzielnie wykonać jabłkowe chipsy na warsztatach kulinarnych. Dzieci z grupy piątej i ich dorośli pomocnicy (babcie, mamy, tatusiowie) zabrali się do pracy. Kroili jabłka, układali je na tacach suszarki, nawlekali na nitkę. Technik i sposobów było wiele. W tak zwanym międzyczasie dzieci podjadały soczyste plasterki jabłek, które wyjątkowo im smakowały, gdyż były własnoręcznie skrojone. Proces suszenie potrwa kilka dni, więc cierpliwie czekamy. Dziękujemy dorosłym pomocnikom za uczestnictwo w warsztatach.

Przygotowała: Alina Lipczyńska, Anna Sacharczuk

Opis galerii zdjęć: Zdjęcia 1-5 przedstawiają różne techniki obróbki jabłek przez dzieci i ich pomocników (drylowanie środków, rozcinanie na drobne części).  Na zdjęciu 7-10 widzimy pokrojone i ułożone jabłka na tacach suszarki oraz nawleczone na nitkę. Kolejne 3 zdjęcia pokazują dzieci podjadające pokrojone jabłuszka. Następne zdjęcia 15-17 przedstawiają dzieci nawlekające korale jabłkowo-jarzębinowe. Ostatnie  zdjęcia  18-23 eksponują efekt pracy dzieci i  ich dorosłych pomocników.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje