Na zakończenie bloku tematycznego dotyczącego warzyw i owoców dzieci z grupy trzeciej wzięły udział w warsztatach kulinarnych, podczas których pod okiem nauczycielek przygotowały pyszne i zdrowe soki warzywno-owocowe z przyniesionych z domów produktów. Przed przystąpieniem do produkcji dzieci odpowiadały na pytania związane ze zgromadzonymi darami przyrody utrwalając zdobytą wiedzę. Gdy marchewki i owoce zostały obrane i pokrojone, przyszedł czas na wprawienie w ruch wyciskarek. Dzieci ochoczo wzięły się do pracy, dopingując się nawzajem i cierpliwie czekając na swoją kolej i degustację pysznych napojów. Nie obeszło się bez dolewek, a na twarzach ku uciesze wszystkich powstawały pomarańczowe wąsy 🙂 Było aktywnie, wesoło i zdrowo!

Przygotowały: E. Kiprianiuk, B. Dmitruk

Opis galerii zdjęć: Pierwsze sześć zdjęć przedstawia dzieci odpowiadające na pytania dotyczące warzyw i owoców. Na siódmym zdjęciu dzieci obierają mandarynki. Zdjęcia 8-14 ukazują robienie soków, a 15-18 degustację.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje