Bycie zdrowym to ważna rzecz. O czym doskonale wiedzą trzylatki  z grupy pierwszej. Warzywa i owoce są ważnym elementem diety każdego dziecka. W związku z tym w ramach realizacji bloku tematycznego ,,Dary jesieni;’’ dnia dwunastego października w naszej grupie odbyły się zajęcia kulinarne – robienie soku owocowo – warzywnego z udziałem Pani Kucharki z naszego przedszkola.  Dzieci przyniosły swoje ulubione owoce i warzywa. Zanim przystąpiły do pracy zapoznały się z urządzeniem do robienia soków – sokowirówką., zasadami jej działania i bezpiecznego korzystania, czyli pod opieką dorosłych. Pozostało tylko wrzucenie składników do maszyny i sok gotowy. Sok został rozlany do kubeczków i nie pozostało nic innego, jak  wspólna. Degustacja. Przedszkolaki z wielkim apetytem skosztowały sok, dzięki czemu wzbogaciły swój organizm o cenne witaminy. Było smacznie, zdrowo i kolorowo!

Dziękujemy serdecznie Pani Dorocie z przedszkolnej kuchni za owocowo – warzywną współpracę.

Przygotowała: Joanna Suchodoła

Opis galerii zdjęć: Pierwsze zdjęcie przedstawia zestaw umytych owoców i warzyw. Na kolejnym zdjęciu dzieci prezentują warzywa i owoce. Na trzecim zdjęciu zapoznają się z wyglądem sokowirówki. Kolejne dwanaście zdjęć przedstawia dzieci wrzucające warzywa i owoce do sokowirówki. Trzynaste zdjęcie to rezultat naszej pracy – pyszny sok. Ostatnie zdjęcia  ukazują degustację soku przez dzieci.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje