Celem zajęć kulinarnych jest nauczenie dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania posiłków oraz wyrobienie nawyków zdrowego odżywiania. Podczas tych zajęć dzieci rozwijają swoją kreatywność, samodzielność oraz sprawność manualną, a także uczą się planowania swoich działań. Wspólne przyrządzanie posiłków jest okazją do aktywnego współdziałania w grupie i sprawia dzieciom mnóstwo radości. Przedszkolaki z grupy dziewiątej przygotowywał smaczne i zdrowe przekąski według własnego pomysłu i upodobania. Korzystając z rozmaitych foremek wykrajały ulubione kształty w wędlinach i serze kładąc je na zdrowe, chrupkie pieczywo. Przygotowaną przekąskę zdobiły kolorowe warzywa. To był smaczne zajęcia.

Przygotowały: Natalia Zarecka, Emilia Bołtryk

Opis galerii: Na pierwszym zdjęciu przedszkolaki układają produkty na piramidzie zdrowia. Zdjęcie drugie przedstawia dzieci w fartuszkach przed rozpoczęciem przygotowania przekąsek. Zdjęcia 3-5 przedstawiają przedszkolaki przygotowujące zdrowe kanapki. Na kolejnych sześciu zdjęciach widać dzieci z samodzielnie przygotowanymi przekąskami.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje