W środę, 21 września, w grupie drugiej odbyły się warsztaty kulinarne pod znakiem szpinaku. Dzieci brały aktywny udział w przygotowaniu sałatki: rwały na małe kawałki liście szpinaku, z pomocą nauczycielki kroiły ogórki, dorzucały pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, przygotowywały sos i mieszały ze sobą wszystkie składniki. Następnie przyszedł czas na degustację, w trakcie której spora część dzieci prosiła o dokładki. Do popicia sałatki wspólnie przygotowaliśmy koktajl szpinakowo-jabłkowy, miksując składniki z wodą za pomocą blendera. Było pysznie i zdrowo!

Przygotowała: Ewelina Kiprianiuk

Opis galerii: Pierwsze cztery zdjęcia ukazują dzieci rwące szpinak. Na piątym zdjęciu dzieci przerzucają szpinak z talerzyków do miski. Zdjęcia od szóstego do ósmego przedstawiają dosypywanie przez dzieci do sałatki pestek i żurawiny oraz robienie sosu. Na zdjęciu dziewiątym dzieci mieszają sałatkę, a na kolejnych dwóch jedzą przygotowane danie. Zdjęcie dwunaste ukazuje dzieci obsługujące blender. Na zdjęciu trzynastym i czternastym pani nalewa dzieciom koktajl do kubków. Ostatnie dwa zdjęcia przedstawiają dzieci pijące koktajl.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje