W ramach realizacji programy edukacyjnego „Zdrowe dzieci”, trzylatki poznały kolejny stopień piramidy żywienia: produkty zbożowe. Tym razem odbyły warsztaty z pieczenia ciasteczek zbożowych. Na początku zapoznały się z przepisem i kolejnymi etapami wykonywanych czynności. Następnie przystąpiły ochoczo do pracy: wsypywały produkty, mieszały, ugniatały ciasto i wykładały na blachę do pieczenia. Jakaż była radość, gdy ciasteczka upiekły się. W sali unosił się zapach słodkich wypieków. Dzieci od razu przystąpiły do degustacji. Skonsumowały wszystko, co do jednego okruszka.

Przygotowała: Iwona Zaniewska- Ciep

Opis galerii zdjęć: Na czterech pierwszych zdjęciach dzieci przyklejają obrazki przedstawiające produkty zbożowe na piramidę żywienia. Następnie siedzą przy złączonych stolikach i wsypują po kolei produkty do miski. Obserwują, jak nauczycielka miesza i łączy wszystko w jednolitą masę. Na kolejnych zdjęciach dzieci ugniatają kulki z masy i układają na blachę do pieczenia. Następnie dzieci stoją przy stoliku ze świeżo upieczonymi ciasteczkami. Ostatnie zdjęcia przedstawiają dzieci spożywające ciasteczka owsiane.

Print Friendly, PDF & Email
Powiązane publikacje